Nu het weer lente wordt is het tijd om de buitenkant van je huis of schuur zomerklaar te maken. Want een brandende zon of harde slagregen komt de levensduur en kleur van houten veranda’s, pergola’s, kozijnen of dakranden zeker niet ten goede. Met de juiste aanpak hoeft dit helemaal geen moeilijke klus te zijn. We geven je vijf tips om jouw buitenwerk buiten zo netjes mogelijk te houden.
1. Kies het juiste product bij het juiste weer
Je wil natuurlijk dat jouw hout zo lang mogelijk mooi en stevig blijft. Daarbij is het belangrijk dat je let op de weersinvloeden die met name hout te verduren heeft
Staat een schuurtje onder een boom en is het er vochtig? Dan is het verstandig om het voor te behandelen met een waterafstotend of weersbestendig product. Heb je juist een dakkapel of pergola op het zuiden? Dan raden we je een lak of beits met een UV-filter aan. Dit filter zorgt ervoor dat een kleur langer mooi blijft en niet zo hard terugloopt. Anders sta je volgend jaar zeker weer te schilderen!
2. Begin met schoonmaken
Het is misschien een open deur, maar voor het beste eindresultaat verwijder je vuil en stof voordat je met beits of lak aan de slag gaat. Voor het bijhouden van gelakte kozijnen is een warm sopje en ontvetter genoeg, maar als je tuinhout groen is uitgeslagen is het verstandig om een alg- en mosverwijderaar te gebruiken zoals de Relius Fungosan primer.
Laat niet teveel tijd zitten tussen het schoonmaken van hout en het opnieuw behandelen. Ontvetter droogt namelijk uit, en uitgedroogd hout is kwetsbaar voor vocht en scheuren. Dus zodra je hout goed droog is, kan je het beste direct aan de slag gaan. Natuurlijk heb je het met Hollandse luchten niet altijd voor het zeggen, dus als het tussendoor gaat regenen is het verstandig om een zeil over het hout te leggen. Laat het hout na de regenbui even luchten en you’re good to go.
3. Zorg voor een goede hechting
Niets is zo vervelend als je harde werk af te zien bladderen. Dit kan meerdere redenen hebben. Het hout kan bijvoorbeeld niet schoon zijn (zie tip 2), maar ook kan het zijn dat de ondergrond geen goede hechting biedt, omdat het te glad is.
Om dit tegen te gaan kan je naast opschuren tussen de lagen een goed hechtende grondverf aanbrengen voordat je gaat lakken. Maar nog handiger is het om een eenpotssysteem zoals de Relius Hydro A-Z lak te gebruiken, Deze alles-in-een lak is een grondverf en laklaag in één. Het is speciaal ontwikkeld om op alle ondergronden te hechten, dus naast hout ook op baksteen, aluminium en kunststof. Bovendien is deze goed verspuitbare lak op waterbasis, dus je hebt geen geknoei met terpentine of een indringende verflucht. Al met al scheelt dit je dus een hoop werk!
4. Behandel metaal tegen roest
Het zal misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt, maar metalen dakgoten en scharnieren kunnen bij nat weer heel snel gaan roesten. Roest maakt metaal broos, waardoor het makkelijker kapot gaat. Je kan onze Relius Premium Metaallak gebruiken om metalen onderdelen te beschermen. Deze lak conserveert namelijk ook, dit betekent dat het roestvorming tegengaat Kleine moeite, groot plezier. Je staat ten slotte niet elke dag te schilderen.
5. Schilder je regenpijpen
Als je dan toch bezig bent, kun je direct je regenpijpen (of regenton!) een opfrisbeurt geven. Regenpijpen schilderen kan ook prima met de Hydro A-Z lak. Wil je je regenpijp in een kleur, zoals zwart of donkerblauw schilderen? De A-Z lak is naast wit ook in alle kleuren mengbaar – geef je gewenste kleur simpelweg aan in de kleurenkiezer. Je zal verbaasd zijn over wat een verschil een nette regenpijp kan maken voor de uitstraling van jouw buitenkant.
Met deze vijf tips kan het behandelen van je buitenwerk niet misgaan. Heb je vragen over welk product je het beste kan gebruiken? Onze helpdesk staat voor je klaar!