Winkelwagen

Duurzame verf – wat is dat nu precies?

Ook op verfgebied is een omslag gaande. Ook bij schilderklussen wordt er steeds meer gelet op duurzaamheid. En met recht, want duurzame verf is tegenwoordig een prima alternatief voor, en in sommige gevallen zelfs beter dan de traditionele verven.

Wat is precies duurzame verf?

Wat maakt een verf nou precies duurzaam? Het grote verschil zit hem in de grondstoffen. Traditioneel gezien bestaat muurverf bestaan uit drie componenten: Pigment (de kleur), bindmiddel (bijvoorbeeld hars of olie) en medium (water of terpentijn). Je kan je voorstellen dat niet al deze grondstoffen milieuvriendelijk zijn. Duurzame verven daarentegen zijn vaak gebaseerd op natuurlijke grondstoffen, zoals kalk. Ook is het pigment vaak direct uit de natuur gewonnen. Duurzame verf is daarnaast vrijwel altijd op waterbasis aangemaakt. Vooralsnog klinkt het logisch, toch?

Wat zijn dan de voordelen van duurzame verf?

  • De kwaliteit van duurzame verf is op zichzelf al uitstekend. Je hebt bijvoorbeeld geen chemische toevoegingen nodig om pigmentverkleuring tegen te gaan.
  • Omdat de verf alleen natuurlijke en inerte ingrediënten bevat, is het beter te verdragen voor Astma patienten en mensen met allergieën. (tip: kijk eens naar GrafClean wat actief de lucht zuivert!)
  • Duurzame minerale verf (op kalkbasis) is van nature bestand tegen micro-organismen.
  • Ecologische verf is bijna altijd VOC-vrij. VOC staat voor ‘Volatile Organic Compounds’ oftewel Vluchtige Organische Stoffen. Deze stofjes zijn schadelijk voor het milieu èn voor de schilder. Die heb je dus liever niet in je muurverf!

Biologisch-circulaire verf

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan dan alleen duurzaam. Zo heb je tegenwoordig ook biologisch-circulaire verven. Dit zijn muurverven die je 100% kan recyclen tot een herbruikbare grondstof. De verven en primers van Graphenstone zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze producten zijn getest en beloond met de beste duurzaamheids- en gezondheidscertificaten zoals Sensitive Choice en Cradle-to-Cradle gold certificering. En dat is geen kleine opgave.

Duurzame primers

Soms heb je meer dan alleen een pot verf nodig om je muur netjes te maken. Daarom hebben we ook duurzame primer en Graphenstone Minerseal om naast gips ook natuurlijke ondergronden zoals leem en klei te kunnen fixeren voordat je aan de slag gaat. Neem eens een kijkje – dit merk zal niet teleurstellen.

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers