Winkelwagen

Gipsplaten behangen

Je wilt gipsplaten behangen maar weet niet goed waar je moet beginnen en hoe je deze klus aan moet pakken. Of je nou een beginner bent of al vaker met behangrollen in je hand hebt gestaan: iedereen kan gipsplaten behangen. Wij leren je in een paar eenvoudige stappen hoe je dit het best kunt aanpakken.

Stap 1: Gaten en naden opvullen

Gipsplaten zijn losse platen welke je, in de meeste gevallen, naast elkaar plaatst om een wand af te werken. Daarnaast dien je gipsplaten te bevestigen met schroeven om de stevigheid te waarborgen. Hierdoor ontstaan automatisch gaten en naden. Plak de naden af met wapeningsband en vul deze op met speciale gipsplaatvuller. Het is handig om gebruik te maken van een plamuurmes of stucspaan (voor brede naden). Haal direct het teveel aan gipsplaatvuller weg indien dit het geval is. Breng vervolgens een toplaag voegenfinisher aan om de naden onzichtbaar te maken.

Ronde rand

Wanneer de gipsplaten rond afgewerkt zijn hoef je enkel acrylaatkit in de naden te smeren en met een natte vinger glad te strijken. Je hoeft hier niet te plamuren.

Stap 2: Schuren

Nu de gipsplaten egaal zijn is het zaak om de gipsplaten te schuren. Dit kan eenvoudig met een schuurblokje of schuurpapier.

Stap 3: Voorstrijken

Voordat je gipsplaten kunt behangen moeten deze eerst voorgestreken worden. Dit om te voorkomen dat de gipsplaten, met zuigende werking, de behanglijm opzuigen. Voorstrijk heeft een bepaalde droogtijd welke je kunt vinden op de emmer. 

Stap 4: Rechte lijn tekenen

De eerste lijn is de belangrijkste: vanaf hier ga je de eerste baan behang plakken. Teken dus een loodrechte lijn met een lat en werk vanaf een raam naar het midden toe. Gebruik een lange waterpas om te controleren of de lijn recht is.

Stap 5: Behang op maat maken

Vervolgens is het tijd om het behang op maat te snijden. Dit doe je met behulp van een stanleymes. Snijdt altijd vijf of tien centimeter extra af om speling te houden. 

Stap 6: Behangen maar!

Nadat je alle vorige stappen hebt doorlopen kun je de muur behangen met een behang naar wens. Je kunt met elk soort behang gipsplaten behangen, hoewel vliesbehang of Renovlies behang de voorkeur hebben. Hoe je het best behang kunt aanbrengen is afhankelijk van het soort behang. Vliesbehang breng je op een andere manier aan dan vinyl- of papierbehang. 

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers