Winkelwagen

Hoeveel verf heb je nodig?

Je hebt besloten om een muur of kamer op te knappen, maar hoeveel verf heb je daar nu eigelijk nodig? Het is een rekensommetje wat je even moet doen voor je de verf gaat kopen: de benodigde liters verf uitrekenen. Want het maakt nogal een verschil of je een enkele wand, kozijn, of de hele woonkamer gaat verven.

Hoeveel verf heb ik nodig?

Het is gelukkig niet zo moeilijk om te berekenen hoeveel liter verf je nodig hebt. Volg de stappen hieronder en weet snel hoeveel liter verf je nodig hebt.

Stap 1: Oppervlakte berekenen

Meet de lengte en de breedte van de te verven wanden of plafonds op. Vermemigvuldig de hoogte en de breedte in meters van elke wand of plafond met elkaar zodat je het oppervlakte in vierkante meters weet.

Bijvoorbeeld: 1 wand van 2 meter hoog en 4 meter breed geeft je een oppervlakte van 2 x 4 = 8 m2.

Stap 2: Oppervlakte van de ramen en deuren

Meet vervolgens de lengte en breedte van eventuele ramen of deuren op. Vermenigvuldig hier ook weer de hoogte en breedte, en trek deze oppervlaktes van de totale aantal vierkante meters af.

Bijvoorbeeld: 1 raam van 1,5 meter bij 80 centimeter = 1,5 x 0,8 = 1,2 m2. Hierdoor heb je 8 – 1,2 = 6,8 m2 over om te schilderen.

Stap 3: Hoeveel lagen breng je aan?

Bekijk hoeveel lagen je wil aanbrengen. Dit hangt af van de kleur en de gekozen verf. Als je een lichte muur wit wil verven heb je van een goede verf aan één laag genoeg. Wil je een donkere muur licht verven, dan heb je vaak twee of drie lagen nodig.

Vermenigvuldig het te schilderen oppervlakte met het aantal lagen. Je weet nu hoeveel m2 je in totaal gaat schilderen. Bijvoorbeeld: 2 lagen geeft 2 x 6,8 = 13,6 m2 om te schilderen.

Stap 4: Rendement van de verf

En dan moet je natuurlijk het rendement van de verf weten, oftewel hoeveel m2 je met een liter verf kan schilderen. Dit vind je terug op de pot, of op onze website bij de verfdetails. Onze populairste muurverf, de Relius R1 Pro, heeft een rendement van 8 m2 per liter. En de extra afneembare verf Clean Coat 5 heeft een rendement van 7 m2/liter. Deel het te verven oppervlak door het aantal m2 wat je per liter kan schilderen, en je weet hoeveel liter verf je nodig hebt.

Bijvoorbeeld: 13,6 m2 / 8 m2 = 1,7 liter verf.

Als beginnende schilder moet je rekening houden met wat verlies. Soms mors je wat verf, of breng je het dikker aan. Daarom is het verstandig om iets meer verf te kopen dan dat je denkt te gebruiken, zodat je tijdens je schilderklus niet zonder zit. Ongeopende potten verf kan je bij ons altijd binnen 14 dagen terugsturen (indien deze niet op kleur gemengd zijn).

Hoeveel liter per m2?

Hoeveel liter verf je per vierkante meter verbruikt, hangt af van de verfsoort. Verbruik wordt ook wel ‘rendement’ genoemd en vind je terug op de pot, bijvoorbeeld ‘130 ml per m2’. Je kan dan uitrekenen wat het verbruik per liter is door het aantal ml te delen door 1000.

Bijvoorbeeld: 1000 / 130 = ~7,5 m2/liter.

Vaak wordt het rendement al voor je uitgerekend: Er staat dan ‘rendement: 7 m2/l’ of ‘verbruik: 7 m2 per liter’. Dit betekent dat je gemiddeld 7 vierkante meter per liter kan schilderen.

Hoeveel verf voor een kozijn?

Hoeveel verf je voor een kozijn nodig hebt hangt natuurlijk af van de grootte van je kozijn. Je berekent de oppervlakte van je kozijn door de totale lengte van de zijdes bij elkaar op te tellen, en dit te vermenigvuldigen met de breedte van het kozijn. Let er natuurlijk wel even op dat je dit voor alle zijdes doet, dus als je kozijn zowel een bovenkant als een voorkant heeft die geschilderd moet worden moet je deze vlakken allebei tellen.

Als voorbeeld, neem een raam van 1,5 meter hoog en 80 centimeter breed.

Je totale lengte is 1,5 + 0,8 + 1,5 + 0,8 = 4,6 meter. De breedte van het kozijn is 10 cm (0,1 meter). Dan is je totale oppervlakte 4,6 x 0,1 = 0,46 m2.

Zoals je ziet is een kozijn vaak niet heel groot qua oppervlakte. Meestal kun je dus wel af met een liter verf, of minder.

Zoals je ziet is het bepalen van de hoeveelheid verf die je nodig hebt niet zo ingewikkeld. Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zeker hoeveel verf je nodig hebt, of heb je andere vragen? Stuur dan gewoon een berichtje naar onze helpdesk. We helpen je graag met de juiste keuze maken.

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers