Winkelwagen

OSB platen behangen

Soms krijgen we van onze klanten de vraag of zij ook OSB platen of perspex kunnen behangen. OSB platen zijn platen die verlijmd zijn van houtsnippers, en worden vaak gebruikt in de houtskeletbouw of voor meubels.

OSB plaat
OSB platen zijn gemaakt van geperste en verlijmde houtvezels

Ons advies is om OSB platen niet te behangen. Het is namelijk erg moeilijk om een net eindresultaat te krijgen, zeker als je niet over de juiste tools en kennis beschikt. Daarnaast is het een bewerkelijk proces.

OSB platen zijn namelijk gevoelig voor werking. Dat betekent dat ze uitzetten en krimpen onder vochtige of juist droge weersomstandigheden, ondanks dat ze verlijmd zijn met watervaste verf. Je begrijp dat dat niet goed samengaat met (dun) behang, omdat je dan scheuren en kreuken krijgt. Liever raden we je aan om OSB voor te behandelen met impregnatiebeits of grondverf en daarna eventueel af te lakken.

Tips bij behangen van OSB platen

Wil je toch OSB platen behangen? Dan hebben we een aantal tips voor je waar je op moet letten. De meeste van deze tips zijn erop gericht om de beweeglijkheid van de platen zoveel mogelijk te beperken.

  • Zorg dat het OSB geschroefd, en niet geniet is. Dit is steviger.
  • Verlijm de naden en voegen met een 2-componenten houtreparatiemassa. De bouwmarkt heeft deze voor je.
  • Zorg dat het OSB op een regelwerk van 40 cm geschroefd is. Dat betekent dat er achter de platen houten balken zitten waarbij zowel horizontaal als verticaal 40 cm afstand tussen de balken zit.
  • Zorg dat de platen in halfsteensverband zijn aangebracht (dus net zoals metselwerk waarbij de verticale voegen steeds verspringen).
  • Als je OSB hebt aangebracht, behandel het dan met Relius Tiefgrund ELF wit. Dit is een grondverf en fixatiemiddel in één. Het zorgt ervoor dat je muur gelijkmatig zuigt, gefixeerd is, en wat gelijkmatiger van ondergrond is.
  • Daarna kan je het behangen met renovlies of behang.

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers