Winkelwagen

Waarom voorstrijken van je muur altijd een goed idee is

Voorstrijken – je komt dit woord onvermijdelijk tegen als je op zoek bent naar tips voor behangen en verven. Professionele schilders kennen het wel, maar de huis-, tuin- en kleukenklusser heeft er vaak nog nooit van gehoord. Wat is voorstrijk nu precies?

Voorstrijk en zuigende muren

Voorstrijk is een voorbereidende laag die je op je muur aanbrengt voordat je gaat verven of behangen. Het verhelpt namelijk het probleem van zuigende muren. Zuigende muren zijn muren die vocht opnemen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan onbehandeld beton, of muren waarop flink wat stukken opgevuld zijn met filler of plamuur.

Waarom zijn zuigende muren dan een probleem? Als je behanglijm of verf (wat grotendeels uit water bestaat) op een zuigende muur aanbrengt wordt deze (heel) snel opgenomen. Dat is op zichzelf nog niet eens zo’n probleem, maar vaak gebeurd dit heel onregelmatig en gaat het op het ene stuk harder dan op het andere stuk. Daarnaast hecht je behang ook minder goed – de lijm trekt immers direct in je muur.

Door onregelmatige zuiging drogen sommige stukken behang of verf sneller op dan andere stukken. En dat zorgt op zijn beurt weer voor vlekken, blazen, strepen of kreuken in je behang of verf. Zonde van de moeite dus.

Voorstrijk voorkomt blazen

Voorstrijk is dus eigenlijk een transparante grondlaag. Het is zo dun als water en trekt snel in de muur. Deze beschermlaag zorgt dat de zuiging van de muur sterk verminderd wordt. Ook zorgt het dat de zuiging die overblijft heel gelijkmatig is. Daarnaast verbetert het de hechting tussen de muur en je behang of verf.

Wanneer gebruik je wel voorstrijk?

  • Op nieuw beton
  • Op stucwerk
  • Op muren waar veel stukken in opgevuld zijn met filler
  • Op muren die sterk zuigen

Wanneer gebruik je géén voorstrijk?

  • Op muren die niet zuigen
  • Op poederende ondergronden zoals gips of kalk (in plaats van voorstrijk heb je dan een voorstrijk/fixeermiddel nodig, zodat behang of verf goed hecht!)
  • Vaak is het niet nodig op reeds geverfde muren

De sponstest

Maar hoe weet je nu of je muur zuigend is of niet? Dat kan je makkelijk testen. Het enige wat je hoeft te doen is spons nat te maken en een beetje water op de muur te sponsen. Druppelt het water naar beneden? Dan is je muur niet zuigend. Als de muur juist snel een donkerdere plek laat zien, dan is er water opgenomen en zuigt de muur. Je kan voor deze test ook een plantenspuit gebruiken.

Voorstrijk bestellen bij Ikwilverfkopen.nl

Wil je voorstrijk bestellen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We raden vaak de Ekotex EXCELLENT fixeer/voorstrijk aan. Dit transparante middel is een fixeer- en voorstrijkmiddel in één, dus je slaat twee vliegen in een klap. Het zet zowel poederende ondergronden vast (erg fijn, dan bladdert je verf later niet af) als dat het ongelijkmatige zuiging verhelpt. Één dunne laag hiervan is voldoende om je muur voor te bereiden. Een goed begin is het halve werk!

Twijfel je of je voorstrijk of fixeermiddel nodig hebt, of heb je vragen over ons assortiment? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag!

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers