Winkelwagen

 Zelf je buitengevel onderhouden

Goed je buitengevel onderhouden, daar heb je lang plezier van. Want een goed onderhouden gevel ziet er niet alleen schoon en mooi uit, maar zorgt ook voor een langere levensduur van je buitengevelisolatie. En dat kan je weer terugzien in in je energierekening.

Maar de ene gevel is de andere niet. Sommige gevels zijn voorzien van pleister, anderen zijn kale baksteen. Voor elke gevelsoort kan je specifieke producten gebruiken. Om erachter te komen hoe, en met welke producten jij je gevel het beste kan onderhouden, volg je onderstaand stappenplan.

Wanneer je gevel onderhouden?

Je kan je gevel het beste in het voorjaar onderhouden. Dit komt omdat de verfproducten die je gebruikt het beste resultaat geven als ze op een schone, droge onderlaag worden aangebracht. Voor de verwerking en droging is het ook belangrijk dat het niet kouder dan 15, en warmer dan 25 graden is. Daarnaast wil je (donkere) kleuren niet in de volle zon staan schilderen – daar doe je jezelf en je muur geen plezier mee. De lente is dus het ideale moment om je buitengevel te schilderen of te impregneren.

Gevel schoonmaken

Voordat je kan gaan onderhouden, zal je hem eerst schoon moeten maken om te zien wat er nodig is. Begin dus met het verwijderen van plantenbakken, schilderijen en andere decoraties die aan de muur hangen. Maak daarna de gevel schoon, bij voorkeur met een hogedrukspuit en warm water. Let op dat je niet teveel druk gebruikt, want je wil geen buitengevelisolatie zoals pleister kapot spuiten. Doe dit dus voorzichtig en neem er de tijd voor.

Heb jij een kalkstenen of natuurstenen gevel? Dan is stoomreinigen ook een goede en veilige optie. Met een gevelstoomreiniger verhit je water tot stoom, die vervolgens vuil te lijf gaat. Stoomreinigers kun je bij een bouwmarkt of specialist huren.

Groene aanslag op de gevel

Heb je last van groene aanslag op je gevel? Dat komt doordat algen en mossen vochtige plekken of gevels op het noorden heerlijk vinden om op te groeien. Je kan deze wegboenen met een harde borstel en een sopje. 

Heb je vaak hardnekkige groene aanslag op je buitengevel? Kijk dan eens naar onze Fungosan primer, waarmee je je gevel kan impregneren na het schoonmaken. Zo hou je deze groene aanslag langdurig weg.

Controleren van je gevel

Als je gevel schoon is, is het tijd om hem te controleren. Let op schade zoals scheuren, schimmel, of plekken waar pleisterwerk los is gekomen. Controleer ook of kozijnen nog netjes aansluiten op de muur. Hoe vervelend het ook is: deze schade kan je echt het beste (laten) herstellen voordat je verder gaat, want anders wordt het alleen maar erger. We raden je aan om hier een professional voor in te schakelen – tenzij je de kennis zelf in huis hebt.

Gevel voorbehandelen

Je wil je gevel natuurlijk zo goed en lang mogelijk beschermen. Daarom raden we je aan om je gevel voor te behandelen en indien gewenst daarna te schilderen. Onze beste tip? Gebruik uitsluitend dampopen producten. Dampopen producten laten waterdamp vanuit de muur door. Tegelijkertijd stoot het (regen)water van buiten af. Water kan dan wel verdampen (dit zorgt dat muren en isolatie minder snel schimmelen), maar regenwater trekt niet door de verf de muur in. Dit komt de levensduur van jouw gevel ten goede.

Impregneren

Je gevel voorbehandelen doe je met een zogenaamde primer. Voorbehandelen oftewel impregneren van je gevel zorgt ervoor dat deze vuil en water afstoot, en dat een verflaag beter hecht. Primer is een kleurloze, waterdunne oplossing die je op je muur spuit of rolt.

Impregneren doe je als volgt:

  1. Zorg voor een schone, droge ondergrond.
  2. Plak je ramen, stoep en kozijnen af om eventuele vlekken te voorkomen.
  3. Breng het middel aan met een verfspuit of roller in gelijkmatige banen van een meter breed. Rol tot de muur verzadigd (vochtig) is.
  4. Verwijder tape en plastic en poets eventuele vlekken met een droge doek weg.
  5. Laat het product intrekken en opdrogen.

De keuze voor primer is afhankelijk van jouw ondergrond. Ga je baksteen impregneren? Gebruik dan Relius Silat. Als je pleisterwerk gaat impregneren, dan raden we je Silcosan primer aan die speciaal ontwikkeld voor pleisterwerk. Als je last hebt van veel, of hardnekkige groene aanslag, dan is Fungosan Primer een uitstekende keuze.

Gevel verven

Nadat je je gevel hebt geïmpregneerd kan je de gevel nog schilderen om het onderhoud van je buitengevel af te ronden. Dit doe je met buitenmuurverf. Buitenmuurverf is wezenlijk anders dan binnenmuurverf, omdat het veel meer vocht en vuil te verduren krijgt. Ga dus niet direct aan de slag met dezelfde verf die je binnen gebruikt. Afhankelijk van de kleur van je gevel schilder je 1 of 2 lagen met de gevelverf. De stelregel is: verf je over een lichte kleur heen dan schilder je 1x, en over een donkere kleur naar licht dan 2x. Maar dit hangt heel erg af van je ondergrond. Probeer dus gewoon een stukje en kijk hoe het resultaat eruit ziet als het stofdroog is.

Afhankelijk van of je je gevel hebt geïmpregneerd en de gevelsoort zijn er meerdere soorten buitenverf waar je uit kan kiezen. Alle verven hieronder zijn dampopen.

Allround buitenverf

De Relius Silasil is een uitstekende buitenmuurverf voor gevels aan zowel regen- en zonzijde. Het kan op alle ondergronden worden aangebracht, met of zonder primer. Bovendien voorkomt het groene aanslag doordat het schimmel- en algvorming tegengaat. Deze muurverf is een goede keuze als je geen specifiek probleem hoeft te tackelen.

Gevelverf voor pleisterwerk

Als je pleisterwerk gaat schilderen, dan kan je het beste Relius Silcosan gebruiken. Deze gevelverf is ontwikkeld voor minerale ondergronden (zoals pleister en stucwerk)  en is extra dampopen, iets wat bij pleister erg belangrijk is. Het is water- en vuilafstotend, en houdt lang zijn kleur vast- ook felle kleuren.

Gevelverf voor metselwerk en beton

Als je metselwerk of beton wil verven, dan raden we je de Relius Acrylor Nano Tech aan. Deze matte muurverf is waterafstotend en extreem vuilbestendig. Daarnaast vervaagt de kleur nauwelijks, ook niet als je een donkere kleur op de zonzijde aanbrengt. Je hebt dus bijzonder lang plezier van je werk. Deze verf wordt veel gebruikt door onze klanten in de bouw, omdat het nagenoeg geen onderhoud nodig heeft.

Gevelverf voor groene aanslag

Heb je veel last van groene aanslag? We hebben je al aangeraden om je gevel dan eerst te impregneren met Fungosan primer. Voor een optimale bescherming schilder je het daarna met de Acrylor Nano Tech. Deze verf bevat het Algosilan concept om groene aanslag en filmvorming te voorkomen. Dit sluit dus goed aan bij de filmwerende werking van de Fungosan primer.

Milieuvriendelijke gevelverf

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke en duurzame buitenmuurverf om je gevel te onderhouden? Wij hebben het merk Graphenstone in ons assortiment. Deze op kalk en grafeen gebaseerde verf is ecologisch verantwoord, vrij van chemische toevoegingen en neemt bovendien actief CO2 op uit de omgeving. Graphenstone is steeds bekender aan het worden in Nederland, en we horen regelmatig goede ervaringen over deze verf van onze klanten.

Graphenstone Biosphere Premium is een topkeuze als je voor duurzame en milieuvriendelijke gevelverf zoekt. Het is verkrijgbaar in matwit. Ben je op zoek naar een soortgelijke buitenverf maar dan in kleur? Kijk dan eens naar de Graphenstone GrafClean Premium.

Advies bij gevel onderhouden

Met dit advies kan jij in de lente je buitengevel onderhouden. We begrijpen dat het kiezen van de juiste verf en primer een uitdaging kan zijn, en dat je misschien nog niet zeker weet welke producten voor jouw gevel geschikt zijn. Daarom kan je altijd contact met ons opnemen. We adviseren je graag!

USPGratis verzending vanaf €100,-
USPVóór 16:00 besteld = vandaag verzonden!
USPVoor schilders én doe-het-zelvers